Xubuntu

Xubuntu је брз и лаган оперативни систем развијен од стране заједнице. Заснован је на Ubuntu-у и користи Xfce окружење радне површи у комбинација са “лаганим” (пажљиво одабраним) програмима.

Име Xubuntu је мешавина Xfce и Ubuntu. Xfce је назив за лагано окружење радне површи, док је Ubuntu назив најпопуларније GNU/Linux дистрибуције и значи „хуманост према другима“ у Zulu и Xhosa језицима.

Прво издање је требало да се појави кад и Ubuntu 5.10, 13. октобра 2005., што се нажалост није десило. Уместо тога Xubuntu се појавио као пакет под именом xubuntu-desktop који је инсталирао Xfce окружење радне површи на Ubuntu-у. Прво издање Xubuntu-а се појавило 1. јуна 2006. као званични признати дериват Ubuntu-a. Xubuntu прати исти систем именовања као и Ubuntu, и свако издање има кодно име, број верзије базиран на години и месецу издања. Xubuntu се активно развија и нова, унапређена издања се појављују редовно на сваких шест месеци.

Једноставан за коришћење, осмишљен је да олакша прелазак корисника са других оперативних система, омогућујући сличан распоред радне површине.

У питању је свеобухватан оперативни систем уз ког се достављају програми који омогућавају рад у свим сферама, и нуде најбоље што слободан софтвер у овом тренутку може да понуди. Xubuntu тежи да просечном кориснику обезбеди истовремено ажуран и стабилан оперативни систем.

Xubuntu са подразумеваним софтвером ће задовољити све који користе канцеларијске апликације, приступају интернету, воле да погледају неки филм и да слушају музику, те да се понекад поиграју. Све то Xubuntu ради савршено, поуздано и без застоја. Xubuntu има приступ до Ubuntu-ових програмских складишта дозвољавајући инсталирање било којих програма доступних из Ubuntu-а.

Инсталација дистрибуције Xubuntu је нешто најлакше што можете учинити. Можете га испробати (и користити) и без инсталације на хард диск, а можете га и инсталирати упоредо са постојећим оперативним системима које имате на рачунару.

Xubuntu је доступан бесплатно за преузимање преко интернета.
http://xubuntu.org/getxubuntu

Xubuntu је слободан, бесплатан и легалан за употребу и дељење, како код куће, тако и на послу. Увек је био и увек ће бити.

Advertisements